Hoppa till innehåll

Ensamstående

2010/03/01

De allra flesta har varit där. Bott själv, stått själv, varit ensamstående. Oavsett om situationen är självvald och du som person är helnöjd med läget finns det en inneboende riktning i ordet. Och den pekar bort därifrån. Bort från ensamläget. Bort från det ensamma ståendet till tvåsamhet. Mot sambo, delsbo, hambo, brabo (tack Gudrun Schyman). Eller åtminstone mot att skaffa hund. Ensamstående är ett tillfälligt tillstånd i väntan på tillsammans.

På så sätt får ordet i klassificeringssammanhang en sorgkant. Ett utpekande av en oförmåga att inte vilja, kunna eller få vara tillsammans. Då spelar det ingen roll hur gärna du själv vill stå ensam. Den gudomliga känslan av att  bara rå sig själv grusas när den enda rutan som du kan fylla i är just ensamstående.

Helt taget ur sitt sammanhang tycker jag att ordet berättar om hur det är att vara människa. Det är kraftfullt och ovillkorligt. För vi står ju alla där. Ensamma om våra beslut, handlingar och vår rädsla. Ensam om den egna uppfattningen. Ensam om att vara just jag. Här. Nu. Ensam om att leva just mitt liv och att dö just min död.

I kombination med till exempel ordet mamma blir det dock tvärtom. Runt begreppet ensamstående mamma finns en ring av sorg, ensamhet och misslyckande. Inte ens barnet räknas. Hallå. Är man ensamstående mamma är man ju i allra högsta grad tillsammans med en människa till vilken ens kärlek inte känner några gränser.

Fick en plötslig association till gatlyktor. Raka, höga, på lagom avstånd från varandra sprider de sitt eget sken. Ensamt stående. Kraftfulla. Oberoende av väder och vind. Det finns ett lockelse i det där ljuset. En känsla av trygghet. Du vill dit. En riktning inåt. En gatlykta är tillräckligt för att bryta ett massivt mörker. Alla gatlyktor längs en väg bidrar till att göra den synlig. Ja ni förstår poängen. Ensam är stark men ingen människa är en ö.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: