Hoppa till innehåll

Bokreamagi

2010/02/25
tags: ,

Så klart att jag smet in på bokrean idag. Först tänkte jag låta bli. Bokreorna idag är bara en skugga av sitt forna jag. Och jag blir bara besviken. Det går inte att göra de där riktiga fynden. Det blir flåshurtigt, kommersiellt och trist. Nytryckta massupplagor av deckare, okända livsstilstitlar, kokböcker i parti och minut tillsammans med Astrid Lindgrens sagor på för tunt papper är inte min melodi.

Nej, annat var det på den gamla goda tiden. När reafebern spred sig i blodet och det var huggsexa bland hyllorna. När bokhandeln luktade damm och fuktiga gamla böcker.Tänk den gången när jag, med fara för livet, lyckades lägga beslag på en förstautgåva av Sture Dahlströms Gökmannen. Eller när jag fyndade både Tomas Tranströmer och Karin Boye för lite och ingenting.

Jag är nämligen präglad på bokrea. Under hela min barndom byggde mamma upp en bokreaförväntan som infriades varje år. När katalogen kom var en högtidsstund. Jag valde, hon valde. Vi handlade tillsammans. Ett klassiskt Sjödinskt citat är när en av mammas väninnor frågar om jag gillar julafton eller min födelsedag bäst och jag svarar – bokrean!

Idag kom jag hem med fyra barnböcker, bland annat Disneys klassiker Dumbo (från 1941). Kunde inte heller motstå Kerstin Ekmans Herrarna i skogen och Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors. Sedan lyckades jag faktiskt lägga beslag på ett av de få exemplaren av Steve Sam-Sandbergs De fattiga i Lodz för 79 kronor. Fatta vilket fynd. När jag knuffade lite fint på en dam som stod i vägen, hängde över en annan och greppade ett ex med butikssvettig hand kände jag hur hjärtat fylldes av gammal god bokreamagi.

Skam den som ger sig och så lätt går inte ränderna ur. Får se om jag smiter förbi något mer, om inte annat när rean är på upphällningen och det är halva reapriset. Då kan det skrälla riktigt.

One Comment leave one →

Trackbacks

  1. Bokreatips « ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: