Baka är livet
Att baka matbröd är att gå från handfast handling till rejält resultat inom loppet av, låt säga, två timmar. Blanda, jäsa, baka och grädda är fyra hörnpelare på vilket livet vilar. Jo det är sant.
När du blandar gäller det att få den perfekta mixen. Jäsning är tid och tålamod. Kavla, knåda eller hur du nu gör är bearbetning med sikte framåt. Limpor, bullar, kakor beroende på. Sedan den ljuvliga gräddningen. När resultatet tar form framför ögonen och köket fylls av godlukt och präktighetskänslan sväller i bröstet. Svårare än så ska livet inte vara. På toppen balanserar ögonblicket när du helt och fullt kan njuta av vad du åstadkommit. Med mycket smör på.
Matlagning går jag aldrig igång på, det är ju för livet. Kan aldrig mäta sig med det som är livet.
Här är receptet på dagens insats. Grand Hotels grovlimpa. Och den behöver inte ens jäsa!
3 limpor, blanda ihop allt, grädda i avlånga bakformar, 180 grader, 45 minuter. Jag smorde formarna med smör och tog sesamfrön istället för ströbröd.
16,5 dl rågsikt
1 dl (drygt) vetemjöl
2 dl dinkelmjöl
4 dl sirap
1,2 l fil
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl linfrö
2 dl rågkross
2 dl solrosfrö
4 tsk fänkål