Hoppa till innehåll

Tillbringare

2010/02/06

Tillbringare är ett fint gammalt ord. Lite folkligt och hemvävt, till skillnad från det fisförnäma ordet karaff. Som substantiv är tillbringare ofta en bukig och högre kanna med handtag och öppen pip. Använd vanligen till drycker som behöver blandas, som saft.

Men ska ett ord ordineras behövs en djupare borrning. Så att  säga för att dra upp ordets innersta betydelse till ytan och kanske förmänskliga det. Jag gör ett försök.

Utan närmare studier antar jag att tillbringare uppstått från ordet bringa. Också det ett snyggt gammalt ord. Högtidligare än komma med. Ganska oanvänt i betydelsen bröstkorg. Förutom i det härliga 1900-tals uttrycket ”bröst och bringa som en frukostflinga”. Och till då? Tja, att komma med något till någon. Klart att substantivet blir tillbringare. För det hänger väl inte ihop med de forna Till-bryggerierna?

Förutom att de flesta hem har en är vi väl alla också tillbringare av något slag. Adjektivformen alltså.

Jag har varit en tillbringare i skidbacken idag. Var har du varit?

Också ett bra sammanfattande ord för de i serviceyrken, som hela tiden bringar saker och tjänster till nytta för sina kunder. Eller för journalister. Eller artister. Eller författare. Ja de bringar ju faktiskt nyheter, underhållning, reflektion och budskap. Sen har vi brandmän förstås, de är de riktiga tillbringarna, som kommer med vatten när vi som bäst behöver det.

Jag jobbar som tillbringare. Vad gör du?

Men åter till substantivet. Själv är jag precis en sådan där lite rund om magen, högrest modell. Med rejäla handtag och en glad pip. Innehållande en hemkokt blandning av både det ena och det andra. Vilken sorts tillbringare är du?

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: