Hoppa till innehåll

Livskvalitet

2010/02/02

Dags för ett önskeordet  LIVSKVALITET. Ett ord som känns ack så uttjatat men som ringar in och formulerar det liv vi lever. Livskvalitet är liksom inte målet, utan vägen dit.  För även om vi inte tänker på själva ordet livskvalitet varje dag är det i vår egen definition av det som våra förhoppningar, drömmar och besvikelser reflekteras.

Livskvalitet har inget facit. Det kan vara summan av en rad faktorer, eller en ensam detalj. Var och en formulerar och reviderar vad ordet betyder för just dem, just nu. Livskvalitet är föränderlig färskvara, något som behöver upp i ljuset och synas i skenet av de möjligheter, händelser och människor som själva livet innehåller. Utifrån detta behöver beslut fattas. Beslut som tar dig närmare just din definition av livskvalitet.

Kanske behöver vissa saker försakas till förmån för andra? Kanske är det eländigt ett tag, för att sedan vända? Huvudsaken är att inget som påverkar livskvaliteten någonsin blir skrivet i sten.

Ett tips för att ringa in vad livskvalitet är för just dig är att börja i andra änden. Det vill säga att lista det som stör din uppfattning om livskvalitet så mycket att du tycker att den (livskvaliteten alltså) naggas i kanten. Skriv ned stort som smått och planera utifrån det. Alltså 1) Formulera 2) Reflektera och 3) Agera. Sedan hör det till saken att agerandet ofta för med sig en hel del andra saker som får effekt på livskvaliteten. Nya beslut, nya planer. Och så börjar allt om igen.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: