Hoppa till innehåll

Arbetsdag

2009/12/29

Alltså. I dagens flexibla tillvaro där många är uppkopplade, påloggade och aldrig längre bort från sin mobil än fyra decimeter känns ordet ARBETSDAG som en dammig kvarleva. Ändå är det utifrån det ordet vi definierar och struktererar våra liv – innefattande arbete, fritid, sömn och allt som ska göras däremellan.

För de allra flesta betyder arbetsdag måndag till fredag, 8-17. I kombination med familjepusslandet blir arbetsdagen ofta förlängd/förskjuten till kvällar, nätter och helger. Ett faktum som skapar stress. Och det som stressar är just vår uppfattning om arbetsdag, inte nödvändigtvis arbetet i sig.  Uppfattning om ledighet stressar också. Då ska man ligga där i hängmattan med mobilen avstängd och äta praliner. Snacka om stressande.

Jag gillar mixen av både arbetsdag och ledighet. Typ arbetshet och leddag. Ibland är flödet på och du kan prestera världsklass på ingen tid alls = arbetshet. Ibland behöver du göra något helt annat för att få jobbhjärnan att fungera = leddag. De båda tillstånden driver på och avlöser varandra. Vet man att det är så kan man lita på sig själv (och övertyga sin arbetsgivare om att känna tillit) och tillsammans skrota den gamla definitionen av arbetsdag. Och tillsammans logga på en ny där det bara handlar om att skapa det värde man får lön för.

Samt att själv ta ansvar för sin sömn. För att ”sova på saken” är, i vårt snabba samhälle, tyvärr en helt bortglömd del av arbetsdagen. God natt!

One Comment leave one →
  1. 2009/12/29 21:51

    Håller med om allt ! Bra skrivet ! Gott nytt år !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: