Hoppa till innehåll

Familjefrid

2009/12/20

Goda vännen Anna har önskat att få familjefrid ordinerat. Först tänkte jag: lätt som en plätt. Sedan kom ett dödsbud i vägen för mina tankar, och nu, en vecka senare vet jag inte riktigt var jag ska börja. Här är dock ett försök.

Familjefrid är en volymknapp som sällan är rätt inställd. Volymen kan vara väldigt låg och familjefriden obefintlig, sedan vrider en familjemedlem upp volymen genom ord och/eller handling. Vips hörs den igen.
Ibland är det som om volymknappen lever ett eget liv och bara blir högre och högre, men vrålmycket volym är jobbigt i längden. Det blir kletigt i samvaron, konstlat. Någon vrider ner och det blir ett lagomt skval som funkar. Sedan blir det plötsligt så där tyst igen och alla i familjen beskyller varandra för att ha skruvat ned. Det var inte jag, det var du. Nä, men så menade jag inte. Jag skruvar aldrig ner. Ja ni fattar.
Poängen är att alla i familjen måste förstå att familjefriden är allas ansvar. Även barn kan bidra. Det är lätt att skruva upp volymen till en nivå som alla gillar. Eller skruva ned. Familjefrid handlar om att känna till hur det fungerar. För var och en i en familj har ju dessutom sina egna hörlurar som volymen kanaliseras igenom. Vet man om att det är så kan man låta andra lyssna i ens egna lurar. Hur låter det nu? Högt, lågt, sorgligt, glatt? Sedan får man tillsammans lyssna av varandra och försöka, här och nu, ställa in den för stunden bästa volymen.

Det enda som är viktigt, den enda regel som alla måste följa, är att aldrig, aldrig stänga av familjefriden och dra ur kontakten. För det är i det där ständiga bruset, högt och lågt, som vi blir de människor vi är.

One Comment leave one →
 1. Anna permalink
  2009/12/23 10:17

  Tack Lena. Du sätter familjefrid i ett nytt perspektiv med ett verktyg på köpet. Fick nytta av det senast i morse när sonen använde ”fräsiga-tonen” … påminde honom då om familjefrid och att han också har en roll i detta – att skruva ner ”fräs-tonen” på volymknappen om man säger så … Han fräser ärligt inte så mycket och det är nog lite åldern också …

  Tack. Har skrivit upp på önskelistan till jul ”mixerbord för att tuna in familjefrid” … en ny hit ser dagens ljus?

  Kram
  Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: