Hoppa till innehåll

Klimat

2009/12/07

Alltså. Det är något konstigt med ordet klimat och alla därtill hörande sammansättningar. Som klimathot, klimatmöte, klimatsmart osv. Jag har funderat en del på varför det inte sätter igång, triggar eller gör något med mig. Även om jag med förnuftet har koll på koldioxidutsläpp och global uppvärmning drabbar mig inte ordet klimat. Och de värnlösa stackars isbjörnarna som med sorsgen blick sitter på ett smältande isflak blir bara maskotar i sammanhanget. Jämför bara med ordet terror (terrorhot, terrormöte, terrorsmart) och shit vad alla skulle få eld i baken.

Klimat är helt enkelt menlöst, långsamt och alldeles för svårt att relatera till. Och hur ska man fatta allvaret när koldioxid, som inte syns, mäts i ton? Ett ton luft?

Kulturnyheterna idag gjorde några intressanta reflektioner. Klimattänk utifrån SF-författare och psykologer blir lite annat än klimatforskarnas vinkel. SF-författarna berättar historier som gör att fantasins kraft även ger klimatet ett ansikte. Psykologerna funderar över varför det är så svårt att förändra vårt beteende när alla vet att det är just vårt beteende som är boven i dramat. Själv tycker jag att ordet klimat behöver bytas ut. Och det snabbt. För klimatets skull.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: